Φορολογικές δηλώσεις: Προσοχή στις προσυμπληρωμένες – Οι παγίδες που πρέπει να ξέρετε

0
24

Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το 2023, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024. Η πληρωμή φόρου γίνεται μέχρι τέλος Ιουλίου η πρώτη δόση και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η 8η δόση ενώ όσοι κάνουν εφάπαξ πληρωμή έχουν έκπτωση 3%.

Σε ποιους είναι αυτόματα συμπληρωμένες
Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Τα SOS που πρέπει να προσέξετε
Η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου και αφορά 1.300.000 μισθωτούς – συνταξιούχους. Τα εισοδήματα είναι αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις. Η ειδοποίηση έρχεται με email ή μεσω της myAADEapp. Οι φορολογούμενοι πρέπει να ελέγξουν τα τεκμήρια, τις αποδείξεις, την ανάλωση και τα λάθη.

Οι επιστροφές φόρου γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και προϋπόθεση ΔΕΝ είναι οι φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές αλλά γίνεται συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών με επιστροφές.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες υποβάλλουν δήλωση με συμπλήρωση κωδικών.

Στο ελάχιστο εισόδημα επαγγελματιών γίνεται αμφισβήτηση μέσω ειδικής πλατφόρμας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here